Edukációs Sütemény – Az egészséges táplálkozás alapjai játékosan

« Vissza a hírekhez

A táplálkozási szokások - melyek végigkísérnek minket életünkön - gyermekkorban alakulnak ki, a szülők szokásformáló hatása viszont hamar gyengül, meghatározóvá válik az óvodai és iskolai étkeztetés mintaadó szerepe. Ezért a Junior Vendéglátó Zrt. mint közétkeztető, szerepet vállalva a táplálkozási szokások formálásában, egy játékos edukációs programot szervezett a gyermekek körében.

Az edukációs kekszek csomagolása mindig egy újabb matricát rejtett, amelyet a matricagyűjtő füzetbe ragaszthattak a gyermekek. A játék egyszerű módon, a jól ismert közlekedési lámpák piros - sárga - zöld színeivel magyarázta el a gyermekeknek, hogy mi az ajánlott, mi a mérsékelt fogyasztásra szánt és mi a kerülendő élelmiszer. A módszer segítségével egyszerre történt az aktív és a passzív edukáció. Így néhány hét alatt - pedagógusi vagy szülői segítséggel - komplett táplálkozási ajánlássá formálódott a füzet.
A programot mind a pedagógusok, mind a gyermekek örömmel fogadták. A matricákat lelkesen gyűjtötték, izgalommal várták a következő matricát, és nagy figyelemmel hallgatták, olvasták az egyes élelmiszerek jellemzőit. A gyűjtögetés által fokozódott az érdeklődésük a helyes táplálkozási szokások iránt. A sütemény egészséges összetevőkből, dietetikus által jóváhagyott receptúra alapján négy különböző gabonaliszt (tönkölybúza, zabpehely, búza és durumbúza) felhasználásával készült, mesterséges összetevők, színezékek, ízfokozók és tartósítószer nélkül.

Az edukációs kekszek az intézményekbe a Junior Zrt. által kerültek kiszállításra az aktuális étlap szerint 6 héten keresztül, hetente két alkalommal.

A programban összesen 47 intézmény vett részt 2013-ban. 2014 áprilisában a nagy sikerre való tekintettel három területen indítottuk el újra az Edusüti programot.

Íme, néhány visszajelzés az Edusüti programról:
"20 éve dolgozom óvónőként, és mondhatom nagyon megörültem a Junior meglepetés sütemény sorozatának. Végre igazán gondoltak a gyerekekre. A látványos rajzok a színekkel kombinálva egyértelművé tették a feladatot, és így hamar rögzültek az egészséges táplálkozás alappilléreinek elemei. " Sz. Erika óvónő
"A mi intézményünk ugyan kicsi, de annál lelkesebben várják nemcsak a gyerekek, hanem a dolgozók is ennek a programnak a folytatását. Örömtelinek tartjuk, hogy a mindennapi étkezésünk megváltozásával a gondolkodásban is tudunk a gyermekeknek igazi értékeket közvetíteni." B. Attiláné   tag-óvodavezető
"Örömmel fogadtuk kezdeményezésüket, mely során a gyermekek nem csak egészséges táplálékot kaptak, de társaikkal és pedagógusaikkal együtt egészségtudatosan is gondolkozhattak." R. Anita óvodapedagógus

A Junior Zrt. ezúton is szeretné megköszönni a gyermekeknek és pedagógusoknak a programban való részvételt és a pozitív visszajelzéseket. Örömmel tapasztaltuk, hogy az egészséges táplálkozásra való nevelés immár egy közös küldetés, amely megvalósításához a programban résztvevő intézmények is csatlakoztak.